Medgün İşitme Cihazları Logo
Medgün İşitme Cihazları

Alerji Sezonunu İşitme Cihazlarıyla Atlatmak


Alerji Sezonunu İşitme Cihazlarıyla Atlatmak
Eklenme tarihi : 2021-12-03 12:47:46
Görüntüleme : 578

Alerji sezonu hapşırık ve burun akıntısından daha fazlasına sebep olabilir. Kulağınızda sıvı birikmesi ağrıya ve işitme kaybına yol açabilir, bu herkes için rahatsız edici bir deneyim olacaktır. Eğer geçici iletim tipi işitme kaybı ile kalıcı işitme kaybı arasındaki farkı çözemiyorsanız, bu makale size yardımcı olacaktır.

Polen sezonu herkes için yorucu bir dönem, özellikle işitme kaybı olanlar için. İşitme güçlüğü yaşayan kişiler için, alerjiden kaynaklı tıkanmalar işitme kaybını arttırıp daha da rahatsız edici bir dönem yaşamalarına sebep olabilir. İletim tipi işitme kaybı, baş dönmesi, ağrı ve tinnitusa yol açabilir. Eğer zaten işitme kaybına sahipseniz polen sezonu kayıp durumuzu daha da kötüleştirebilir. İşitme cihazı kullanıyorsanız kulak içindeki sıvı ağrıya sebep olabilir ve işitme cihazınızı kullanırken zorluk yaşatabilir.

Dönemsel alerji sezonu ve kulaktaki etkileri üzerine olan bu makalemiz, bütün bu sorunları ortadan kaldırmanız için yardımcı olacaktır.

Alerjiler İşitme Kaybı ve Tinnitusa Sebep Olur Mu?

Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye karşı antikor ve histamin salgılayarak gösterdiği aşırı hassasiyet reaksiyonu olarak tanımlanır. Alerjen maddelerle karşılaşıldığında şu belirtiler ortaya çıkabilir: hapşırık, burun akıntısı, tıkanma. Bununla birlikte, alerjilerin işitme güçlükleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu, hatta geçici işitme kaybına bile sebep olabildiğini biliyor muydunuz?

Şimdiye kadar kulak enfeksiyonu yaşadıysanız veya kulağınızda sıvı birikmesi olduysa muhtemelen iletim tipi işitme kaybını deneyimlediniz demektir. İletim tipi işitme kaybı, bir şey kulak zarınıza giden yolu veya iç kulağınızı tıkadığında ortaya çıkar. Bu durum, ses işlenirken oluşan titreşimi önleyerek işitme kaybına veya boğuk işitmeye sebep olur.

Halihazırda sensorinöral işitme kaybına sahipseniz, bu daha ciddi bir durum oluşturabilir. İletim tipi işitme kaybı, var olan işitme problemiyle birleştiğinde işitmede tümüyle kayıp yoksa, ciddi işitme sorunları yaratabilir. Eğer işitme cihazı kullanıyorsanız, iletim tipi işitme kaybının cihaz kullanım şeklinizi etkileme ihtimali vardır.

Sorunu tam anlamıyla çözmeden önce alerji kaynaklı mı yoksa daha büyük bir sorunun belirtisi mi olduğunun belirlenmesi gerekir.

Alerji ve İşitme Kaybı Arasındaki Fark

Çoğu kişi işitme testi yaptırmayı alerji sezonu bitene kadar erteler. Ancak, işitme kaybınız sezon bittikten sonra da geçmezse, daha büyük bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz.

İşitme kaybı ile alerji kaynaklı işitme sorunu arasındaki farkı belirleyebilecek tek kişi bir odyologtur. Yine de geçmişte geçici işitme kaybı yaşadıysanız, yaşadığınız problemin alerji kaynaklı olup olmadığını anlamakta sıkıntı yaşamazsınız.

Alerjiden kaynaklı işitme kaybı, genellikle baş dönmesi, tek taraflı işitme kaybı, tıkanma ve kulak ağrısı ile birlikte seyreder. Kulak içindeki sıvı hareket ettikçe ağrı ve işitme seviyeniz değişkenlik gösterir. Ama yine de, işitme kaybınız daha uzun süre devam ederse bir doktora görünmenizde fayda olacaktır.

Çoğu insan alerji sebebiyle bir odyoloğu ziyaret ettiğinde kalıcı işitme kaybına sahip olduğunu öğrenir. Alerjiler işitme kaybına sebep olmaz, ancak var olan işitme kaybını arttırabilirler. Polen sezonu bittikten sonra da işitme güçlüğü yaşamaya devam ediyorsanız, işitme testi yaptırmanızda yarar var.

Çoğu vakada, kalıcı işitme kaybı kokleadaki bozulmadan kaynaklanır. Bu sebepten kaynaklı işitme kayıplarında belirli ses aralıklarını etkiler; örneğin sensorinöral işitme kaybı olan biri kadın seslerini ve konuşmadaki ünsüz sesleri duymakta zorluk yaşayacaktır.

Öte yandan, iletim tipi işitme kaybı ise kulak içindeki blokajdan kaynaklanır ve bu durum tinnitus ve sesleri boğuk duymaya sebep olabilir. Karma işitme kayıplarında ise, iki tipteki işitme kaybı da mevcuttur. Halihazırda sensorinöral işitme kaybınız varsa, alerji sezonunda oluşan tıkanmayla birlikte karma işitme kaybını deneyimleyebilirsiniz.

Geçici İşitme Kaybıyla Başa Çıkma

Daha önce geçici işitme kaybını deneyimlemediyseniz bu düşünce bile sizi strese sokabilir. Ancak, endişelenmeyin, alerji kaynaklı işitme kayıpları diğer işitme kayıplarına göre çok daha kolay iyileşir. Bu süreçte kulak damlaları ve alerji ilaçları daha rahat bir dönem yaşamanızı sağlayabilir.

İletim tipi işitme kaybında genellikle biri kulaklarınızı tıkamış gibi bir his yaşarsınız. Ama durumunuz bundan daha kötüyse bir doktora görünmeniz gerekir. Tıkanmayı gidermek için doktorunuzun vereceği ilaçlar işe yarayabilir.

Kulağınıza yabancı madde sokmamanız da önemli; kulaklık, temizleme çubukları ve diğer yabancı maddeler. Kulağınıza dışarıdan yapacağınız müdahaleler tıkanmayı kötüleştirip ağrınızı arttırabilir veya hasara neden olabilir.  Eğer işitme cihazı kullanıyorsanız, daha tedbirli bir şekilde kullanmayı deneyin ve cihazın ses ayarını yükseltmeyin. Kulaktaki sıvı temizlendiğinde veya hareket ettiğinde, yüksek ses kulaklarınızda daha büyük bir hasara yol açabilir.

İşitme Cihazı Kullanıcısı Olarak Alerjiyle Başa Çıkmak

Yukarıda da bahsedildiği gibi, geçici iletim tipi işitme kaybı işitme cihazlarınızı etkileyebilir. Kulağınızdaki tıkanmayı daha da ilerletebileceği için polen sezonunda işitme cihazlarınızı uzun süreli kullanmaktan kaçınmalısınız.

Aynı zamanda işitme cihazlarında aşırı kulak kiri olmamasına dikkat etmelisiniz. Yoksa, işitme cihazlarınız birikmeden dolayı zarar görebilir.

İşitme cihazı kullanıcısı olsanız da olmasanız da polen sezonu bittikten sonra işitme testi yaptırmanız iyi olur. İşitme testi ile hem tıkanmanın veya kulak enfeksiyonunun temizlenip temizlenmediğini görmüş olursunuz hem de işitme kalitenizi öğrenirsiniz. Eğer yıl içinde işitmeniz kötüleştiyse, günlük hayatınızı etkilemeye başlamadan bu durumu yakalayabilirsiniz.

Alerji sezonu herkes için rahatsız edici bir dönem olsa da, özellikle hassas kulak yapısı, işitme kaybı veya kulak tıkanmasına eğilimi olan kişiler için ciddi durumları doğurabilir.  Neyse ki, polen sezonu birkaç aylık bir durum ve yılın geri kalanında açık sinüslerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Öte yandan, işitme kalitenize yılın her döneminde önem vermelisiniz. Birkaç ayda çok şey değişebilir, bu yüzden işitme sağlığınıza dikkat edin. Eğer işitmenizde bir şeylerin değişmeye başladığını hissederseniz veya belirli seslerde sorun yaşarsanız, aksatmadan bir odyoloğu ziyaret edin. Böylece, yaşadığınız durum ciddi bir soruna dönüşmeden ortadan kaldırabilirsiniz.

İŞİTME CİHAZLARIMIZ


Phonak

Signia

Unitron

Unitron

Benzer Blog Yazıları